PRODUKTY PSZCZELE

Rodzina pszczela wytwarza wiele produktów i surowców, które znajdują zastosowanie w naszym codziennym życiu.

 

Wśród produktów pszczelich wyróżniajmy:

 ·         miód,

 ·         pyłek kwiatowy (w postaci obnóży i pierzgi).

 ·         propolis

 ·         jad pszczeli,

 ·         mleczko pszczele

 ·         wosk pszczeli

 

Najbardziej rozpowszechnionym i znanym produktem pszczelim jest miód, który jest pozyskiwany od tysięcy lat.

 

Miody pszczele można podzielić na trzy zasadnicze typy:

 miody nektarowe,

    • spadziowe
    • mieszane (spadziowo-nektarowe lub nektarowo-spadziowe
      w zależności od udziału spadzi i nektaru).

 

Miód z plastrów pozyskuje się w postaci płynnej, czyli patoki. Jednak z biegiem czasu miód krystalizuje przyjmując postać krupca.
Krystalizacja miodu jest naturalnym procesem, i nie stanowi wady produktu.

Miód może być różnej barwy, w zależności od rodzaju roślin, z których jest pozyskiwany. Od prawie białej (miód rzepakowy), poprzez jasnożółtą (np: lipowy), brunatną (gryczany), aż do bardzo ciemnej, a czasami nawet czarnej z odcieniem zielonkawym (miód spadziowy).

Kolejnym, bardzo rozpoznawalnym produktem pszczelim jest pyłek. Zawiera on bardzo dużo związków, które korzystnie wpływają na organizm człowieka tj.: 


    • makro- i mikroelementy,
    • wysoko wartościowe białko,
    • aminokwasy,
    • enzymy,
    • hormony (acetylocholina)
    • witaminy, przede wszystkim B1, B2, B3, B6, B12, PP, P, C, D, K i wiele innych.

 

Pyłek pszczeli jest bardzo dobrze przyswajalny przez ludzki organizm. Pszczoły przynoszą go do ula w postaci obnóży, które formują z pozyskanego pyłku kwiatowego. Magazynowany jest w komórkach pszczelich, powlekanych cienką warstwą miodu, dzięki temu zachodzą w nim procesy fermentacji mlekowej, w wyniku której powstaje pierzga.

Obnóża i pierzga zalecane są w celu:

 

    • wzmocnienia odporności,
    • regulacji przemiany materii oraz leczenia chorób układu pokarmowego (np. wrzodów),
    • wzmagają apetyt,
    • poprawiają pracę jelit.

Propolis zwany również kitem pszczelim, jest produkowany przez pszczoły w celu uszczelnienia w ulu wszelkich otworów. Posiada on właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze, bakteriostatyczne i pierwotniakobójcze dzięki czemu w ulu zachowana jest higiena na najwyższym poziomie.

 

 

Przez człowieka wykorzystywany głównie do odkażania ran oraz jako środek wzmacniający odporność. Z propolisy wytwarzane są róznego rodzaju nalewki, maści, kremy. W swoim składzie zawiera dodatkowo substancje mineralne, białka, woski oraz witaminy z grupy E, H, P i B.

Jad pszczeli, jest to substancja, którą pszczoły wykorzystują jako środek obronny. W dużym stężeniu może doprowadzić nawet do śmierci, lecz w małych dawkach jest bardzo leczniczy. Podobnie jak propolis, jest stosowany na trudno gojące się rany, ponieważ posiada właściwości bójcze dla mikroorganizmów. Jad pszczeli swoje zastosowanie znajduje również w przypadku chorób związanych z układem kostnym, m.in. artretyzm, czy reumatyzm jak również w terapiach odczulających.

 

Mleczko pszczele, to kolejny produk wytwarzany przez pszczoł o bardzo wysokich właściwościach zdrowotnych. Jest wydzieliną gruczołów gardzielowych młodych robotnic pszczoły miodnej, która służy pszczołom jako pokarm dla młodych larw oraz matki pszczelej. Zawiera białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy oraz związki mineralne, które są w formie łatwo przyswajalnej. 

Posiada właściwości bakieriobójcze. Wykorzystywaje jest głównie w przemyśle farmakologicznym jako dodatek wspomagający odżywcze właściwości kremów lub maseczek.

Wosk pszczeli jest produktem, wytwarzanym przez pszczoły, który służy główne do budowy plastrów, w których gromadzą owoce swojej ciężkiej pracy. Przez człowieka wykorzystywany jest głównie przy produkcji kosmetyków wczelkiego rodzaju, gdyż stanowi nośnik oraz czynnik zabezpieczający przed utratą wody, a także dostarcza substancji mineralnych. W motoryzacji jest urzywany jako główny składnik past do polerowania karoserii, gdyż idealnie nabłyszcza
i konserwuje lakier. W starożytności wosk pszczeli był głównie wykorzystywany przy produkcj świec, obecnie swiece są wytwarzane głównie jako element ozdobny.

Wszystkie produkty pozyskiwane przez pszczoły posiadają bardzo cenne właściwości biologiczne, dlatego od tysięcy lat wykorzystywane są w leczeniu różnych chorób i schorzeń.

 

NASI PARTNERZY

  • aalogobeepl.jpg
  • logo brzescy pszczelarze.JPG
  • Pangrafik1.png
  • pixeliada.jpg
  • zg.jpg